Grilujte na pečicím kameni ze žuly

pečicí kameny

Grilování na roštech asi zkoušel skoro každý. Občas se něco spálilo na uhel, jindy zase něco jiného nebylo dost propečené. To se vám s grilovacími pečicími kameny nestane. Jsou vyrobeny z vysoce kvalitní žuly, která skvěle vede teplo. Objednat si můžete i tvarově přizpůsobený rámeček a případně i mřížku pod desku, která pomáhá přenášet teplo pod kamenem rovnoměrněji.

Vyberte si jednu z mnoha variant

Nejoblíbenější jsou hladké pečicí grilovací kameny a můžete si objednat buď jeden ze standardizovaných rozměrů, případně si nechat vyrobit speciální rozměr na míru. Tloušťka pečicího kamene je běžně 3, 4 nebo 5 cm, ale i v tomto případě se můžete dohodnout na výšce kamene podle svých potřeb.

Vedle hladkých existují i varianty s obvodovou drážkou, která skvěle odvádí vypečený omastek, aby nekapal přímo do ohně pod kamenem. Další variantou jsou pečicí kameny prohloubené. Různé typy kamenů si můžete poskládat do jednoho obdélníkového rámečku. Najednou tak můžete mít pečicí grilovací kámen s drážkou a prohlubní nebo hladký. Pečicí kameny s prohlubní jsou skvělé, protože díky jejich tvaru můžete připravované pokrmy i podlévat. Připravíte na nich také potraviny, z nichž je velké množství šťávy a klasická obvodová drážka by ji nezadržela.

Odlišné mohou být i povrchy jednotlivých dílů. Jako kombinované jsou označovány kameny vyrobené z jednoho kusu, ale s různými povrchy. Pokud je pečicí grilovací kámen vyroben z různých druhů žuly, jde o dělené pečicí kameny. Kombinované a dělené kameny mají vždy rámeček, u ostatních ho můžete, ale i nemusíte objednat. Tvarově jsou vedle obdélníků na výběr i kameny kruhové nebo čtvercové.

Pečicí grilovací kameny jsou skvělým pomocníkem. Aby vám sloužily dlouho a nepraskly, je třeba dodržovat pokyny pro jejich používání. Například se pod nimi nesmí topit uhlím, ale jen dřevem. Po dokončení grilování se nesmí kameny rychle zchladit, ale musí nechat pomalu vychladnout.

susenky

 

Reklama3 dole

Neverland – zážitkový magazín

Nezávislý magazín o zážitcích, cestování, zážitkové gastronomii, kulturních událostech a festivalovém dění. Tipy a články o jak využít volný čas a jak mít i zážitky  na které se dá vzpomínat.