Pár senzačních důvodů, proč grilovat právě na kameni

grilovací kamen

Jídlo a jeho příprava na horkých kamenech je jeden z nejstarších způsobů vaření. Je to způsob, jakým člověk jedl od nepaměti, navíc grilování na kameni perfektně zapadá do dnešního boomu zdravého životního stylu a přináší výhody i chutě, jimž je těžké konkurovat.

Grilování na kamenech je především zdravé

Příprava jídla na žulovém kameni vyžaduje minimální použití oleje či tuku, což vede ke zdravějšímu a lehčímu stravování. Přirozeně se vyskytující tuk v mase se na žhavém kameni rozptýlí a má prostor pro jeho odvádění právě díky přirozené pórovitosti horniny.

Steak na kameni se upeče stejnoměrně

Rovnoměrné rozložení tepla, které zajišťuje pórovitost grilovacího, pečícího kamene, krásně působí na steak, který je celý dokonale propečen. Vaši hosté budou příjemně překvapeni kvalitou a konzistencí servírovaného steaku z kamene.

Fantastická chuť je top

Na rozdíl od jiných forem grilování, jako jsou ty, které zahrnují uhlí a dřevo, grilování s žulovým kamenem vůbec nenarušuje chuť. To stejné platí i u zeleniny, kterou na kameni připravíte - přírodní sladkost lilku a cukety zůstane nezměněna, stejně jako u přípravy například grilovaného ovoce.

Gril s kamenem vydrží déle než klasický gril s mřížkou

Časem, vede používání olejů a koření ke korozi grilu, což znamená, že se nakonec obrousí a je třeba pořídit nový. S kamenem to neplatí, tento pradávný způsob vaření je určen na celý život, a přináší mnoho variant vynikajících večeří.

Tip na závěr:

Placky připravované na kameni

Suroviny

500 g bílého zelí (zhruba 1/4 větší hlávky)

80 g slaniny (nebo škvarků)

3 vejce

100 g hladké mouky

5 g soli

Postup

Začněte postupně předehřívat pečící, grilovací kámen. Zelí nakrájejte na tenké nudličky, vyhněte se přitom košťálu, který je tuhý a nestihnul by se řádně propéct a změknout. Nudličky ještě pár bleskovými pohyby velkého ostrého nože, ze kterého čiší respekt, překrojte nebo nasekejte na menší kousky, a smeťte do mísy.

Slaninu nakrájejte na malé kostičky a přidejte k zelí. Vmíchejte rozkvedlaná vejce, sůl a mouku a zkuste z toho všeho vypracovat soudržnou směs, byť kostrbatou, ze které trčí kousky zelí.

Lžící naneste tuto směs na připravený rozehřátý kámen, na který jste před tím káply pár kapek oleje, tvořte přitom placky velikosti dlaně, silné necelý centimetr.

Po 5-10 minutách placky obraťte. Až budou dozlatova z obou stran, servírujte.

Doporučení redakce: Ze širokého sortimentu grilovacích,pečících kamenů si můžete vybrat například na www.ekamenictvi-dvorak.cz

susenky

 

Reklama3 dole

Neverland – zážitkový magazín

Nezávislý magazín o zážitcích, cestování, zážitkové gastronomii, kulturních událostech a festivalovém dění. Tipy a články o jak využít volný čas a jak mít i zážitky  na které se dá vzpomínat.