Chcete, aby vaše grilovací dýchánky měly tu správnou úroveň? Chcete oslnit skvělými pochoutkami a vychutnat si tu typickou chuť léta? Pak byste měli znát tyto zásady správného grilování.
Grilujte jako profesionálové!
Ať už nedáte dopustit na klasiku a grilujete na grilu na uhlí nebo dáváte přednost grilování ve velkém stylu a pyšníte se zahradním plynovým grilem, díky dodržení těchto pravidel budete grilovat jako pravý profesionál.
Tip: Vše, co budete potřebovat, najdete na grilovani.cz – kromě toho tam na vás čeká spousta skvělých receptů – vyzkoušejte třeba pstruha na grilu, nebo grilovanou cuketu!
• Buďte připraveni. Všechny grilovací pomůcky si před grilováním připravte. Nezapomeňte na náčiní, koření, papírové talíře, ubrousky, marinády, pečivo a další nezbytnosti. A hlavně mějte připraveno dostatek paliva!
• Udržujte vysokou teplotu. Grilované maso chutná nejlépe, když je připraveno za vysoké teploty přímým grilováním nad ohněm. Správnou teplotu poznáte následovně – Dejte ruku cca 8cm nad rošt. Pokud má oheň dostatečně vysokou teplotu, neměli byste ruku udržet na místě déle než 3 vteřiny.
• Myslete na čistotu. Než na gril položíte první pokrm, vyčistěte rošt drátěným kartáčem. Po grilování rošt vyčistěte znovu.
• Mažte gril olejem. Namočte papírovou utěrku v rostlinném oleji a před grilováním s její pomocí (a s pomocí kleští) potřete rozpálený rošt. Správně naolejovaný rošt se do masa krásně otiskne.
• Otáčet, ale nepropichovat. Aby bylo grilované maso krásně šťavnaté, nepoužívejte k jeho otáčení vidličku, ale kleště. Jakmile totiž maso propíchnete, šťáva z masa vyteče a výsledkem bude vysušené tuhé maso.
• Potírejte chytře. Maso během grilování potírejte omáčkou, ale dejte si pozor. Nasládlé omáčky obsahující cukr se budou připalovat, proto s nimi počkejte až pár chvil předtím, než maso z grilu sundáte.
• Znejte svoje maso. Při grilování masa, které budete grilovat nepřímo (žebírka či celá kuřata), vždy zavírejte víko. A nezapomeňte použít lupínky či třísky k uzení. Grilované maso bude chutnat nejlépe, když ho po sundání z grilu necháte chvíli odpočinout. Před servírováním ho na pár minut zabalte do alobalu a až poté servírujte.