Zaměstnanci několika zlínských podniků mohou v rámci svého firemního stravování pochutnat na pokrmech podávaných v jídelně Baťových závodů ve 30. letech minulého století. Unikátní projekt „Jíme jako za Baťů“ je součástí prvního ročníku Garden Food Festivalu. Předcházet tomuto festivalu bude i slavnostní šestichodová večeře inspirovaná promočním menu Jana Antonína Bati z roku 1938.


„Pokrmy na kterých si před desítkami let pochutnávali dělníci i management firmy Baťa, budou mít teď možnost vyzkoušet pracovníci Kovárny Viva, Hotelu Tomášov, Kliniky IVF, společnosti IMALAB a Nemocnice Atlas,“ uvádí za Garden Food Festival Pavel Vysloužil a následně doplňuje: „Tím, že se firmy zapojily do originálního projektu zlínského festivalu, rozhodly se zprostředkovat svým zaměstnancům ohlédnutí do historie a vlastně i touto cestou navázat na baťovský odkaz a tradice.“

Co se tedy jedlo za Baťů

Někteří z baťových zaměstnanců si nosili jídlo z domu. Ale velká část využívala závodního stravování. Na jídelním lístku jídelen se tehdy často objevovaly pokrmy z hovězího masa. Hovězí maso bylo dostupné, protože Baťa potřeboval kůže tohoto skotu na výrobu bot. Přílohou bývaly knedlíky, pokrmy z brambor anebo chléb. V pozdějších letech se přecházelo na lehčí jídla, protože management zjistil, že výkonnost lidí u strojů po vydatných obědech se snižovala.

„Necelé dvě stovky zaměstnanců firem zapojených do projektu Jíme jako za Baťů si během tohoto týdne pochutnají například na znojemské pečeni, fazolových luscích na smetaně, vídeňské roštěné, rýžovém nákypu a dalších pokrmech,“ říká Pavel Bílek, manažer restaurace Tomášov, která je dodavatelem obědů pro  firmy. Ten také vysvětluje, že se jedná o jídla, které jejich podnik zařazuje do obědových menu. „Podobná jídla jako za Baťovské éry - poctivá jídla z hovězího masa, vydatné polévky a rozmanitý sortiment nabízeného menu - jsou naši vizitkou již dlouhá léta,“ upřesňuje Pavel Bílek.

Slavnostní večeře

V Hotelu Tomášov se také 2. září uskuteční slavnostní večeře v podání vynikajících kuchařů Jana Punčocháře z pražského Grand Cru Restaurant & Bar (vítěz prestižní ankety odborníků o nejlepšího českého šéfa „Zlatý kuchař“), jednoho z nejlepších brněnských kuchařů Davida Viktorina z restaurace Rynk a místního šéfkuchaře Břetislava Novotného. Při přípravě pokrmů pro šestichodovou večeři se inspirovali promočním menu J. A. Bati z roku 1938, které bude připraveno v moderním pojetí. „Večeře je přístupná i veřejnosti. Několik posledních vstupenek na tento skvělý gurmánský zážitek je ještě k dispozici v městském informačním centru na radnici a v recepci Baťova institutu,“ dodává Vysloužil.

Historické menu i jídelníčky baťových závodů organizátoři zlínského Garden Food Festivalu získali díky spolupráci s Baťovým institutem 14ǀ15 a archivem Muzea jihovýchodní Moravy. Právě v historických zlínských časopisech, vycházel ve třicátých letech minulého stolení pravidelně každý týden jídelníček závodní jídelny.

Pro návštěvníky festivalu

O ukázku pokrmů inspirovaných recepturami ze slavné baťovské éry nebudou ochuzeni ani samotní návštěvníci festivalu, který se bude konat v sobotu 3. září od 10. do 19. hodin a v neděli 4. září od 10. do 18. hodin v místním zámku a přilehlém zámeckém parku. Hotel Tomášov má připraveno baťovské menu v moderním hávu, které jistě mile překvapí milovníky dobrého jídla.

Záštitu nad projektem Garden Food Festival ve Zlíně převzali ministr zemědělství Marian Jurečka, radní Zlínského kraje Petr Navrátil, primátor Statutárního města Zlína Miroslav Adámek nebo prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Garden Food Festival

Garden Food Festival je regionálním festivalem dobrého jídla a pití, jenž není svázán žádnými hranicemi. Projekt si klade za cíl dlouhodobě ukazovat široké veřejnosti ve městě, kraji i v celé republice, že v daném regionu je řada kvalitních restaurací a kuchařů, kteří dělají svoji práci s radostí a dobře. Projekt podporuje místní výrobce a farmáře, regionální potraviny a značky, cestovní ruch ve městě i kraji, propaguje gastroturistiku. Současně přináší nové trendy v gastronomii, ukazuje zajímavé koncepty, přiváží špičkové kuchaře.

Jedinou měnou ve festivalovém areálu jsou grešle (1grešle = 25 Kč), které je možné zakoupit v předprodeji se vstupenkou nebo přímo na místě v den festivalu. 

Více informací najdete na www.gardenfoodfestival.cz